С тази история свързвам деня на светите апостоли Петър и Павел

Беше преди две години. Едно българско семейство търсеше помощ за болното си дете в една от престижните клиники тук в Германия. Майката и бащата придружаваха неотлъчно детето по терапии, прегледи и процедури. И докато майката спеше с детето в болницата, бащата си плащаше стая в хотел. Скъпичко му излизаше, но имаше ли избор. Средствата се стопяваха с всеки изминал ден. Такива на практика липсваха. 

Неволята си той сподели пред шепа хора, които се бяха събрали да празнуват Гергьовен. Някои от тях обещаха и се опитаха да помогнат. Бащата търсеше жилище, работа, здравна каса, пари, езикова и правна помощ пред властите. Освен здравето на детето и тези грижи имаше Павел.

Петър е немец, бивш участник в маратон и пенсионер. Преди много години той загубва съпругата си и решава да помага, докато има сили, на болни деца от района. 
Дарената от него до сега сума надхвърля 2 милиона и двеста евро! Пробягвайки определени километри той събира пари от спонсори. 

Посетих го във връзка с българчето. Посрещна ме в малкото си, скромно жилище. Взех го от жилището му и заминахме заедно за болницата. 

Беше решил да помогне. Със сумата от 7000 евро! Парите му ги предаде лично. Аз се борех със сълзите и превежах. Голям момент и за детето и родителите. Връчиха ми един фотоапарат да ги снимам. Петър и Павел изправени един до друг. 

Между двамата мъже усмихнатото личице на едно дете. 

Петър подаде ръка на Павел, за да може семейството да посрещне една голяма част от нуждите си.

Денят беше днешния. 





Kommentare